Понедельник, 08 Окт 2012

ВПРОВАДЖЕННЯ ТА БЕЗВІДХОДНА ПЕРЕРОБКА НАСІННЯ СОНЯШНИКУ КОНДИТЕРСЬКОГО ВИКОРИСТАННЮ

Налагодити виробництво та безвідходну переробку насіння соняшнику кондитерського використання.

СТРАТЕГІЯ ПРОЕКТУ

Мета: Налагодити виробництво та безвідходну переробку насіння соняшнику кондитерського

використання.

Завдання: Розробити технологію вирощування та безвідходної переробки насіння соняшнику

кондитерського використання.

СТАН ТА ПРОБЛЕМИ ВИРОЩУВАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ КОНДИТЕРСЬКОГО

ВИКОРИСТАННЯ

У сучасних умовах основні площі під соняшником зайняті гібридами та сортами олійного

використання. Для кондитерської промисловості необхідний соняшник з насінням відповідної якості.

Для цього створені сорти та гібриди кондитерського використання, які потребують особливих

агроприйомів вирощування та удосконаленої технології їхньої переробки.

ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЕКТУ

Розробник і власник прав на проект - Інститут олійних культур, який забезпечує виконавця науково-

технічною документацією. Кінцева продукція  - технологія вирощування та технологія безвідходної

переробки к насіння соняшнику кондитерського використання.

ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЇ

Сорт соняшнику Запорізький кондитерський відноситься до середньостиглої групи з вегетаційним

періодом 120 днів та середньою врожайністю 3,7 т/га. Параметри сорту: висота рослин - 180-210 см;

діаметр кошика - 30-35 см; маса 1000 шт. насінин -110-125г; олійність -40-44%.

Після переробки насіння соняшнику кондитерського використання використовується не лише олія, a

й макуха, яка є не лише продуктом харчування , а й цінним білковим кормом для свиней, птиці та

ВРХ.

ІННОВАЦІЙНЕ РІШЕННЯ

Впровадження у виробництво нових сортів соняшнику кондитерського використання та широке

використання продуктів його переробки.

ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЇ

Розробником запропоновані оригінальні рішення питань селекції, технології вирощування та

безвідходної переробки насіння соняшнику кондитерського використання.

ФІНАНСОВО-ВИРОБНИЧІ ПОКАЗНИКИ

Розроблена ресурсозберігаюча технологія впровадження та безвідходна технологія переробки

насіння соняшнику кондитерського використання, яка дозволяє суттєво поліпшити якість олії і

переробляти макуху шляхом подрібнення з наступною сепарацією для одержання двох типів

порошку - з підвищеним вмістом білку і з підвищеним вмістом клітковини.

РЕЗЮМЕ ПРОЕКТУ

Висновок: Вирощування та безвідходна переробка насіння соняшнику кондитерського використання

з мінімальними витратами та високим рівнем якості.

Термін окупності - науково-інноваційних витрат – 1 рік; - виробничо - технологічних витрат -

щорічно.

Виробничі ризики - зрив графіка постачання сировини; нестача паливно-енергетичних та трудових

ресурсів.

Ринкові ризики - зміна попиту на продукцію; втрата позицій на ринку; поява конкуруючої продукції.

Інститут олійних культур НАН

Загрузка...
Загрузка...